مقدمه
حمل و نقل سنتی با چالش هایی روبه رو است که بررسی این چالش ها به نحوه بکارگیری فناوری ها و ارائه نقشه راه جهت بکارگیری این فناوری ها در این صنعت کمک بسزایی خواهد نمود. در ادامه برخی از این چالش ها در جهان و در ایران مورد بررسی قرار می گیرد.
چالش های حمل و نقل سنتی در جهان
چالش های اصلی در اکثر منابع بین المللی برای صنعت حمل و نقل به شرح زیر بیان گردیده است:
1. هزینه سوخت: یکی از بالاترین هزینه های مربوط به نگرانی "کاهش هزینه حمل و نقل" ، قیمت سوخت است، که عدم ثبات آن در جهان این موضوع را شدیدا تحت تاثیر مستقیم قرار می دهد.
2. بهبود فرآیند حمل و نقل: علیرغم نیاز مبرم به استفاده از فناوری های جدید، پذیرش و پیاده سازی آن در صنعت حمل و نقل یکی از چالش های اصلی این صنعت در جهان می باشد.
3. کمبود راهبر: فرآیند جذب و نگهداری راهبر یکی دیگر از چالش های مهم می باشد که در جهان مطرح است.
4. قوانین و مقررات دولتی: قوانین و مقررات دولتی نا مناسب و دست و پا گیر از دیگر مشکلات این صنعت در جهان می باشد.
5. مسائل زیست محیطی: تغییر آب و هوای زمین یکی از مهمترین تهدیدهایی است که بشر تاکنون با آن روبرو بوده است. برای جلوگیری از تغییرات فاجعه بار ، همه بخش های اقتصاد نیاز به کاهش شدید تولید گازهای گلخانه ای دارند. وسایل نقلیه، هواپیماها، کشتی ها و سایر اشکال حمل و نقل، گازهای گلخانه ای بیشتری نسبت به سایر بخش های اقتصاد تولید می کنند.
6. تغییر نیاز های مشتریان: با توجه به روند رو به رشد فناوری اطلاعات در صنایع مختلف، نیازهای مشتریان بروز شده تا جایی که در حال حاضر شفافیت فرآیندهای حمل و نقل به همراه کیفیت مطلوب، از خواسته های اولیه مشتریان می باشد.
7. تحویل به موقع خدمت: ارائه خدمت در بهترین زمان و با بهترین وجه ممکن از چالش های مهم دیگر این صنعت می باشد.
8. زیرساخت: کمبود یا نبود زیرساخت های مناسب (اعم از زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری) منجر به بروز چالش های جبران ناپذیری خواهد نمود.
9. ظرفیت: ظرفیت ناوگان حمل و نقل با توجه به افزایش تقاضای روز افزون آن، ظرف مدت اگر مرتب بروزرسانی نشود با توجه به افزایش تقاضا در این صنعت ظرف مدت محدودی به نابودی کشانده می شود.
10. امنیت: از جمله مشکلات این صنعت عملیات ترانزیت(جابجایی وسیله حمل) در کشورهای در طول مسیر می باشد که امنیت کالاها را زیرسوال خواهد برد.
چالش های حمل و نقل در ایران
اهم مشکلات این صنعت در ایران را می توان به دسته های زیر تقسیم نمود:
1. قیمت سوخت: با توجه به قیمت تمام شده تولید سوخت برای کشور، تغییرات ناگهانی قیمت سوخت نیز از چالش های بزرگ می باشد.
2. زیرساخت ها: کمبود یا نبود زیرساخت های سخت افزاری(نبود بزرگراه های داخلی و بین المللی مناسب، عدم اتصال مسیرهای ریلی به مرزها، ضعف تاسیسات فرودگاهی)و نرم افزاری(نبود سیستم های پایش مسیر هوشمند، ناوگان هوشمند و...) یکی از بزرگترین چالش های این حوزه می باشد.
3. فرسودگی ناوگان و تجهیزات: فرسودگی ناوگان( بیش از 30 در صد ناوگان جاده ای کشور فرسوده می باشد) به عنوان یکی از موانع مهم حمل و نقل ایمن و کارآ می باشد. آلودگی محیط زیست، افزایش مصرف سوخت، افزایش هزینه های وارده به راههای کشور، کاهش سرعت در حمل و نقل کالا، عدم استفاده بهینه از ظرفیت ناوگان، عدم وجود تجهیزات تخلیه و بارگیری مناسب و افزایش تصادفات وکاهش ایمنی جاده ای همه از پیامدهای زیان بار ناوگان فرسوده می باشد.
4. قانون گذاری: تکثر و تعدد نهادهای قانون گذار و موازی کاری بخش دولتی و خصوصی.
5. اقتصادی: سرمایه در گردش بالا، طولانی بودن دوره بازگشت سرمایه، عدم وجود کانال های انتقال ارز در اثر تحریم ها.
6. استقلال بخش خصوصی: حمل و نقل ریلی، دریایی و حتی هوایی وابسته به دولت بوده و بخش خصوصی بسیار اندک می باشند.
7. نظارت: ذینفع بودن نهادهای نظارتی و عدم بی طرفی در امر نظارت.
8. سیاست های نرخ گذاری: عدم به روز رسانی نرخ ها بصورت سالیانه.
9. هزینه ی بالای تعمیرات و نگهداری ناوگان: با توجه به شرایط کشور از منظر سیاسی، هزینه های تامین قطعات بسیار بالا می باشد.
10. ناتوانی در توزیع مناسب بار: تقسیم نا متوازن بار در مکان های مختلف.
نهادهای متولی حمل و نقل
سازمان های تابعه وزارت راه و شهرسازی در حوزه حمل و نقل در شکل مشاهده می شود:

شکل1. سازمان های تابعه وزارت راه و شهرسازی در حوزه حمل و نقل
اهم وظایف وزارت راه وشهرسازی در حوزه حمل و نقل در چهار دسته خدمات، سیاست گذاری، توسعه زیرساخت های حمل و نقل و رگولاتوری به شرح زیر است:
خدمات
- تصدی حمل و نقل هوائی مسافر و بار و محمولات پستی در داخل و خارج کشور و عرضه و فروش خدمات در این زمنیه به بخش عمومی و خصوصی از طریق هواپیمائی جمهوری اسلامی ایران و شرکت خدمات هوایی کشور.
سیاست گذاری
- مطالعه، تهیه و تنظیم برنامه های جامع و هماهنگ به منظور تعیین خط مشی های اجرائی در زمینه ترابری کشور و اجرای آنها.
- بررسی درباره راه های ترابری بین المللی و نحوه ارتباط با آنها و عندالزوم پیشنهاد قراردادهای دو جانبه با دولتها و موسسات خارجی.
- بررسی نیازمندی ها و شناسایی مجموع توان و ظرفیت ترابری کشور اعم از راه ها، راه آهن، راه های آبی، راه های هوائی و خطوط لوله بمنظور تهیه برنامه ها و ارائه توصیه های لازم به سازمان های مربوط.
- تعیین ضوابط و معیارها و اتخاذ سیاست های لازم برای تشویق بخش خصوصی به سرمایه گذاری در امور مربوط به ترابری.
توسعه زیرساخت های حمل و نقل
- احداث، توسعه، بهره برداری و نگهداری راه ها، راه آهن، بنادر و فرودگاه ها.
- بررسی روش های ساختمان، نگهداری و بهره برداری راه ها، راه آهن، بنادر و فرودگاه ها.
- ایجاد، نگهداری و بهره برداری از خطوط پایگاه های مواصلاتی اختصاصی زمینی، دریایی و هوایی با توجه به برنامه ها و نیازمندی های ترابری کشور.
رگولاتوری
- تهیه و تنظیم ضوابط و معیارهای لازم برای احداث و نگهداری تاسیسات زیربنائی با توجه به مقتضیات و پیشرفت های وسائل ترابری و نظارت بر اجرای آنها.
- تعیین مشخصات مجاز وسائل ترابری در بهره برداری از تاسیسات زیربنایی ترابری و جلوگیری از بهره برداری وسائل ترابری خارج از مشخصات مذکور در استفاده از تاسیسات مزبور.
- تعیین ضابطه ها و معیارهای فنی، اقتصادی و ایمنی ترابری در راه های زمینی، دریایی و هوایی و نظارت بر اجرای آنها.
- بررسی در زمینه حریم های تاسیسات زیربنایی ترابری و تهیه و تنظیم مقررات مورد نیاز برای پیشنهاد به مراجع صلاحیت دار و نظارت بر اجرای آنها.
- بررسی و ارائه پیشنهادهای لازم با سازمان های مربوط درباب سیاست نرخ گذاری خدمات جنبی آن.
- تعیین ضابطه ها و معیارهای لازم برای ایجاد، اداره و توسعه موسسات ترابری اعم از آنکه در داخل و یا در خطوط بین المللی فعالیت داشته باشند و نظارت بر فعالیت آنها.
- تهیه طرح مقررات و آیین نامه های مربوط به صدور اجازه تاسیس موسسات دفاتر شعبه ها و نمایندگی های ترابری خارجی که در کشور فعالیت میکنند و نظارت بر فعالیت آنها با جلب نظر وزارت کشور.
- تعیین ضابطه ها و معیارهای لازم به منظور تنظیم امور مربوط به ترابری سازمان های دولتی به استثنای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، با همکاری دستگاه های مربوط و ایجاد هماهنگی و تمرکز امور مذکور.
- تهیه آیین نامه های مجازات خلافی با موافقت وزارت دادگستری و وزارت کشور و پیشنهاد قوانین و مقررات لازم درباره رسیدگی به موارد تخلف از مقررات ترابری کشور.