مقدمه
سکوهای حمل و نقل با گردهم آوردن همزمان و متعامل کارفرماها، پیمان کاران و مشتریان، فرصت یکپارچه سازی داده ها را برای بازیگران این صنعت فراهم کرده و از طریق الگوریتم های هوشمند، زمینه رقابتی شدن خدمات و تولید ارزش را نیز فراهم می کنند. به بیان دیگر، این سامانه ها ابزارها و وسایل صنعتی را در اختیار ندارند. بلکه با فراهم آوری ابزار های ارتباط و تعامل، هزینه مبادله میان تولید کنندگان، تأمین کننده و خریداران را کاهش داده و موجب مقاوم سازی زنجیره تأمین و تدارکات خواهند شد.
تجربه دیگر کشورها نیز موید گذر سکوهای حمل و نقل از نوع B2C و درون شهری، به نوع B2B و حمل و نقل میان شهری و فرامرزی است. به عنوان نمونه PiggyBee و Stowga مدل تجاری خود را بر حمل و نقل و تدارکات برون شهری بنا نهاده اند. از سوی دیگر تامین کنندگان سنتی خدمات حمل و نقل و پشتیبانی در حال پیوستن به بازی هستند تا فرصت را از دست نداده و از دارایی ها، شبکه و ارتباطات خود محافظت کرده و آن را گسترش دهند. "Saloodo!" و "Drive4Schenker" دو نمونه از سکوهایی هستند که توسط تامین کنندگان سنتی (توسط DHL وDB Schenker)، راه اندازی شده است. همزمان با این پیشرفت ها، استارت آپ های نوآورانه ای همچون FreightHub و Cargonexx باعث ایجاد چالش برای رقبای سنتی خود شده اند.
اکوسیستم حمل و نقل

شکل 1. اکوسیستم صنعت حمل و نقل
اکوسیستم هوشمند صنعت حمل و نقل از اجزاء مختلفی تشکیل شده است. هر یک از اجزا از نقشها و وظایفی برخوردار است:
دولت
اپراتور شبکه
ارائه دهنده cloud
کسب و کارهای بهره بر از سرویس
سایر سرویس ها
مالک وسیله/ راهبر
ارائه دهندگان راهکارهای Telematic
ارائه دهنده و تولید کننده تجهیزات
واسطه ها / معامله گران
تولید کننده وسیله حمل
انواع حمل و نقل
صنعت حمل و نقل انواع مختلفی دارد و می توان به دو حوزه حمل و نقل باری و حمل و نقل مسافری تقسیم بنده می شود.

شکل2. انواع حمل و نقل
در دسته حمل و نقل باری، به حوزه های حمل و نقل هوایی، دریایی، ریلی و زمینی تقسیم می شود و در دسته حمل و نقل مسافری، به دو بخش برون شهری و بین المللی و بخش درون شهری تفکیک گردیده است. بخش برون شهری و بین المللی در حوزه های حمل و نقل هوایی، دریایی، ریلی و زمینی قابل طرح است و بخش درون شهری فقط در حوزه های زمینی و ریلی مطرح می شود.
تاثیر فناوری اطلاعات بر وظایف بازیگران

شکل3. تاثیر فناوری اطلاعات بر وظایف بازیگران
نحوه تقسیم بندی تاثیر فناوری اطلاعات، بر اساس شرح وظایف وزارت راه و شهرسازی صورت گرفته است. وزارت راه و شهرسازی بر اساس حوزه های مختلف حمل و نقل (ریلی، هوایی، زمینی و دریایی) متشکل از سازمان ها و شرکت هایی است که در هر یک از دسته های مشخص، شرح وظایف آنها به تفصیل بیان شده است:
خدمات
- بهبود روش های دسترسی به اطلاعات بار، مسافر، ناوگان، راننده و شرکتهای حمل ونقل.
- بهبود روش های ارایه اطلاعات و خدمات به شرکتهای حمل ونقل، مسافران و رانندگان.
- کنترل محموله و درجه حرارت مواد قابل اشتعال (نفت، مواد شیمیایی،....) و محموله های منجمد شده ( مواد غذایی،دارویی و...) از راه دور.
سیاست گذاری
- افزایش ایمنی و امنیت و کاهش سوانح در حمل ونقل جاده ای در راستای افزایش امنیت ملی، بهبود مدیریت وکنترل جاده ها و بزرگراه ها.
- ارایه روش های بهینه وصول منابع درآمد سازمان و افزایش رشد اقتصادی.
- دریافت گزارش و تعیین موقعیت رانندگان و وسائط نقلیه و کنترل سرقت اتومبیل ها.
توسعه زیرساخت
- توسعه روش های مکانیزه پیش فروش بلیط و تنظیم عرضه و تقاضا در روش ها و زمانهای مختلف.
- افزایش دسترسی به مناطق دور افتاده، توسعه منطقه ای، گسترش صنعت جهانگردی و به طور کلی تمام اثرات مثبتی که در درازمدت بر اقتصاد نهاده می شود.
- اطلاع دقیق و لحظه به لحظه از وضعیت هوا و شرایط جوی.
رگولاتوری
- نحوه انتقال اسناد و مدارک مربوط به حمل ونقل و بیمه کالا و مسافر.
- نحوه کنترل مصرف سوخت، مسافت طی شده، ظرفیت استاندارد قابل حمل و برنامه ریزی زمانبندی شده تعمیرات.
- حفظ منابع زیست محیطی، کاهش آلودگی و صرفه جویی در مصرف انرژی.